El llibre ‘La banca que necesitamos» proposa la banca ètica i cooperativa com a models alternatius al sistema financer que ha provocat la crisis

 

L’autor del llibre és Joan Ramon Sanchis Palacio, Catedràtic de la Universitat de València i director del’Institut d’Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria IUDESCOOP, i les seues reflexions són resultat de més de 20 anys dedicats a l’estudi de les entitats financeres i la seua evolució.

 

El llibre ‘La banca que necessitem’, editat per Publicacions de la Universitat de València, ofereix una reflexió crítica sobre l’evolució que ha seguit la banca en Espanya i, sobre tot, sobre el paper quea questa ha tingut en el desencadenament i la profundització de l’actual crisi econòmica i financera. L’estudi aporta una visió particular sobre la possibilitat de potenciar una banca alternativa a la que ens ha portat a la crisi “i ens impedeix eixir d’ella”, analitzant el paper d’un nou model de banca socialment responsable, com són la banca ètica i la banca cooperativa.

 

Després d’analitzar en els primers capítols els orígens i l’evolució històrica que ha seguit la banca en Espanya, així com les causes que han produït la crisi financera a l’estiu del 2007 i, sobre tot, la situació crítica actual de la banca a partir de la intervenció i el sanejament d’algunes d’aquestes entitats per part del FROB, el llibre pretén oferir unes dosis d’optimisme “dins d’un escenari realment complexe”, al analitzar l’existència d’una banca alternativa basada en els principis de l’ètica i la transparència.

 

Un xicotet oasis en mig del desert”

 

Es presenten les principals característiques que defineixen la banca ètica, que l’autorqualifica com “un xicotet oasis en mig del desert, un respir per a la societat civil”, i s’ofereix informació sobre distints casos de bancs ètics que operenen Espanya. Amb açò, l’autor pretén demostrar “que és possible una banca diferent a la que hem tingut fins ara i que ens manté en una crisi econòmica sense fons”.

 

Per últim, el llibre ofereix una conclusió final sobre quina pot ser la banca del futur. Entre altres qüestions afirma que “necessitem una banca ètica, social, solidària, transparent i alternativa, que siga capaç de donar un servei a la societat a canvi del que és necessari i just, sense abusar de la seua posició. Necessitem una banca que prioritze el finançament de projectes socials dirigits a la generació d’ocupació  de qualitat i estable i no projectes especuladors i depredadors del territori”.

 

L’autor explica també que els bancs ètics son Economia Social, i l’Economia Social representa, en l’actualitat, una alternativa solidària, ètica isostenible basada en la proximitat.